Activiteitencoach
Er leven ruim 2 miljoen honden in ons land. Een flink gedeelte van deze dieren is door omstandigheden niet of te weinig in staat om zich door middel van spel, beweging of anderszins te ontspannen. Sommige van deze dieren hebben last van onderstimulatie andere zijn juist overprikkeld. De ene hond wordt hierdoor extreem druk en soms zelfs agressief, de andere gaat een groot deel van de dag slapen.
Eén van de redenen voor dit alles is dat eigenaren worstelen met te weinig kennis over wat hun type hond nodig heeft. Maar ook tijdgebrek en een drukke agenda kunnen een rol spelen. Toch willen de meeste eigenaren het beste voor hun dier, maar weten absoluut niet hoe ze dit moeten aanpakken. Een uitlaatservice, hondendagopvang of cursus neuswerk kan voor sommige baas/hond combinaties uitkomst bieden. Maar direct contact met soortgenoten is voor een grote groep honden niet haalbaar omdat ze ‘moeilijk’ in de omgang zijn en/of de eigenaar niet weet hoe te handelen. Deze eigenaren hebben een advies op maat nodig.
Wat doet een activiteitencoach
Als activiteitencoach stel ik voor elke individuele hond een activiteitenbalans op zodat de activiteiten kunnen worden afgestemd op leeftijd, persoonlijkheid en interesses van de hond welke bovendien passend zijn bij jou als eigenaar in jouw leefsituatie. Een activiteitenbalans zorgt voor een balans in activiteiten en goed welzijn. Of het nou om revaliderende, oudere, rustige, drukke of jonge honden gaat. Ook wanneer je hond geen ‘probleemgedrag’ vertoont kan het verrijkend voor hem zijn om samen met jou een activiteit te doen waarbij de band tussen baas en hond geoptimaliseerd kan worden. Ik lever een activiteitenplan op maat voor elke individuele hond.
Een activiteitencoaching traject bestaat uit drie afspraken bij jou thuis. De eerste afspraak duurt ongeveer een uur. De twee andere afspraken duren ongeveer 30 tot 45 minuten.
Werkwijze
Na aanmelding stuur ik je een vragenformulier toe. Dit vul je in en stuur je terug. Daarna plannen we een intakegesprek om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de activiteiten van jouw hond en de mogelijkheden van jou als eigenaar. Dit is belangrijk omdat activiteiten voor de ene hond verrijkend zijn, terwijl ze voor de andere hond frustrerend en stressvol kunnen zijn. Tijdens het eerste bezoek ontvang je een advies met een activiteitenplan. Hiermee kun je vervolgens zelf aan de slag met je hond. In de twee vervolgafspraken wordt het activiteitenplan geëvalueerd en eventueel bijgesteld en word je gecoacht om de activiteiten met de hond op de juiste wijze te kunnen doen.
Wanneer je na de drie afspraken toch nog meer begeleiding nodig hebt om de activiteiten in de praktijk uit te voeren, dan kan ik je als activiteitencoach daarbij verder helpen. Ik kan je tijdens privébegeleidingen ondersteunen om jouw hond zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de activiteiten. Activiteitencoaching is nooit een vervanger voor gedragstherapie. Het kan echter wel een positieve invloed hebben op sommige probleemgedrag. Wanneer blijkt dat activiteitencoaching niet het gewenste effect oplevert, verwijs ik jullie door naar een gedragstherapeut waarmee ik samenwerk.